Учень на індивідуальній формі має можливість використовувати всю інфраструктуру закладу – навчальну, спортивну, наукову тощо. Учень має можливість оформити учнівський квиток і користуватись необхідними https://deveducation.com/ підручниками, у тому числі й електронними. Будь-яка форма освіти, у тому числі й індивідуальна, потребує, щоб учня зарахували до закладу – для цього потрібно подати необхідні документи.

Проект також визначає особливості здобуття освіти за екстернатною (екстернат), сімейною (домашньою) формами та педагогічним патронажем. На практиці відмінність незначна. І там, і там діти можуть отримувати консультації від учителів. На сімейній формі повна відповідальність за навчання покладається на батьків.

Навчання здобувачів освіти за заочною формою відбувається сесійно. Для цього треба знайти школу, у якій педагогічна рада ухвалила відповідне рішення і створила відповідні класи. Треба написати заяву та дочекатись наказу директора. Здобувати освіту в дистанційній формі можна не в кожній школі.

Наказ Мон № 536 Від 23042019 Року

Суб’єкт освітньої діяльності, що є партнером мережевої взаємодії, відповідає за реалізацію компонентів освітньої програми, визначених у договорі. Застосування мережевої форми здобуття освіти може поєднуватися із очною (денною та вечірньою), заочною та дистанційною формами. Водночас здобувати освіту за дуальною формою можна не з першого курсу, адже на початку вам бракуватиме теоретичних знань. На етапі вступу можете поцікавитися у членів приймальної комісії, чи такий формат започаткований у конкретному закладі, за якими спеціальностями та з якого курсу. Або самостійно знайти робоче місце та сприяти, щоб заклад освіти й роботодавець підписали договір про навчання за дуальною формою.

очна форма навчання

Здобувачі освіти за інституційною та дуальною формами проходять оцінювання результатів навчання здобувачів освіти (далі – оцінювання) відповідно до законодавства (формувальне, поточне, підсумкове (тематичне, семестрове, річне)). Здобуття освіти за інституційною та дуальною формами здійснюється відповідно до освітньої програми закладу освіти. Результати навчання здобувачів освіти мають відповідати вимогам відповідних державних стандартів освіти.

Київський навчально-виховний комплекс «ОРТ». Він набирає до додаткових 5-11-х класів з дистанційною формою навчання. Батьки можуть написати заяву на переведення на інституційну форму – адміністрація школи має її погодити. Зразки таких заяв можна знайти у вільному доступі онлайн або звернутися до адміністрації школи.

Строк здобуття освіти визначається в індивідуальному навчальному плані. За потреби здобувач освіти складає академічну різницю згідно з графіком, затвердженим наказом керівника закладу освіти. Індивідуальний навчальний план розробляють педагогічні працівники, які працюватимуть із учнем – педагоги початкової школи або вчителі окремих предметів.

Сімейна (домашня) Форма

На екстернаті учень на законному рівні має три години на рік консультацій від учителя, і навіть може писати контрольні роботи паралельно з класом. Сімейна форма навчання йде в межах одного класу, під час екстернату можна закінчити і 2 класи. Дистанційна форма передбачає, що вивчати програму ви будете поза стінами закладу освіти за допомогою цифрових сервісів, зокрема програм віддаленого зв’язку, інтерактивної дошки, електронних підручників, онлайн-тестувань тощо. Такий формат дозволяє всім «долати кордони» та відкриває більше можливостей для людей з інвалідністю.

Як це інституційна форма навчання

Вона пропонує дистанційне навчання учням 5-9 класів. Директор своїм наказом створює комісії з кожного предмета. Дитина має у присутності комісії скласти необхідні завдання та контрольні роботи. Перебіг та оцінки фіксують у протоколі. На рівні з іншими учнями вони мають право на відзначення успіхів у навчанні.

Зарахування осіб до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, здійснюється в порядку, визначеному відповідними актами законодавства. Учні, які проходять навчання за домашньою формою, проходять мінімум 4 оцінювання знань на рік, включаючи підсумкове — семестрове / піврічне / річне оцінювання та державну підсумкову атестацію. Завдання для оцінювання складає заклад освіти.

Оцінювання учнів відбувається згідно з законодавством (річне оцінювання / атестація). Для навчання дитини за сімейною формою ви можете залучати різні інституції, зокрема у сфері неформальної освіти (наприклад, курси). Індивідуальна форма навчання реалізується через екстернатну та сімейну освіту, а також через педагогічний патронаж. Чи проводить школа навчання за індивідуальною формою, треба дивитися на сайті закладу освіти. Документи про здобуття освіти за мережевою формою видаються базовими закладами освіти.

У приватних і корпоративних закладах освіти мінімальна наповнюваність класів визначається засновником (засновниками). Організація прискореного здобуття освіти може здійснюватися за рішенням педагогічної ради закладу освіти на підставі особистої заяви здобувача освіти (у разі досягнення повноліття) або одного з його батьків, інших законних представників. Строк здобуття освіти визначається в індивідуальному навчальному плані здобувача освіти. Екстернат — це форма здобуття освіти, за якої учень засвоює навчальну програму самостійно, а оцінювання його знань організовується відповідно до законодавства (наприклад, у формі річного оцінювання з усіх обов’язкових предметів).

Переведення на індивідуальну форму може відбуватись і протягом навчального року, але не пізніше ніж за 3 місяці до річного оцінювання чи державної підсумкової атестації. Однак таке обмеження не застосовується для переведення на педагогічний патронаж. Основний документ для зарахування або переведення на індивідуальну форму навчання – це заява одного з батьків дитини або самого учня, якщо він є повнолітнім. До заяви додаються документ, що посвідчує особу учня, медична довідка N 086-1/о та документ про освіту, якщо він є.

Відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття освіти, ви можете зарахувати дитину на індивідуальну форму навчання до початку навчального року (1 вересня). Перевести дитину на цю форму ви можете протягом навчального року, але не пізніше, ніж за three місяці до дати річного оцінювання / державної підсумкової атестації. Виключення — діти, які проживають на тимчасово окупованих територіях чи територіях, де ведуться бойові дії, а також за кордоном. Ці діти мають право перевестися на екстернат протягом усього навчального року. Здобуття базової та профільної середньої освіти за заочною формою може бути організовано для осіб віком від 14 років, які завершили здобуття початкової освіти. Положення про форми здобуття освіти затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Як це інституційна форма навчання

Далі заяву необхідно подати до школи. Ви можете віднести її самостійно та передати представнику адміністрації, надіслати на електронну пошту закладу освіти або іншим способом комунікації, який підтримує школа (наприклад, через месенджер). Зверніть увагу, що заяву мають відносити або надсилати батьки чи законні представники дитини. Сімейну форму навчання для дітей організовують батьки і вони ж відповідають за опанування навчальної програми не рівні не нижче стандартів освіти.

Дистанційна форма здобуття освіти організовується для здобувачів освіти, які не мають медичних протипоказань до занять із комп’ютерною технікою. Здобуття освіти за денною формою може бути організовано для осіб, як правило, віком від 6 років, які навчаються у 1-11(12) класах. Інформація про інституційну(і), дуальну форми здобуття освіти, що забезпечуються закладами освіти, оприлюднюється на їх вебсайтах (за їх відсутності – на вебсайтах засновників). Заклад освіти може організовувати здобуття освіти за будь-якими формами (за наявності необхідних ресурсів). Раніше МОН виносило на громадське обговорення проект наказу про зміни до цього положення.

Робота над планом відбувається спільно із самим здобувачем освіти. Батьки учня можуть брати участь у його розробці, а також погоджувати його. Фінально план затверджує керівник закладу освіти. Згідно із законом “Про освіту”, інституційна форма навчання включає очну (денну, вечірню), заочну, дистанційну і мережеву форми здобуття освіти. Документи про здобуття освіти за мережевою формою видаватимуться  базовими закладами освіти. Навчання за мережевою формою може організовуватись як для всього класу (групи), коли у закладі, наприклад, немає вчителя, а окремі уроки може надавати профільний гурток чи організація з хорошими спеціалістами, так і для окремих учнів, які вже десь додатково навчаються.

Раціональне та ефективне використання ресурсів учасників мережевої взаємодії. З метою використання додаткової матеріально-технічної бази за потреби до мережевої взаємодії можуть залучатися інші юридичні особи, зокрема міжшкільні ресурсні центри, наукові установи тощо. Особа має право здобувати освіту в різних формах або поєднуючи їх. Учні, що навчаються на індивідуальній формі, можуть на загальних підставах брати участь в олімпіадах, турнірах, конкурсах та інших змаганнях. Тут завжди у відкритому та безплатному доступі для учнів 5-11-их класів – відеоуроки, тести та матеріали для самостійної роботи з 18 основних предметів.

Тож такий варіант можна розглядати лише на майбутнє. Здобуття освіти за дуальною формою може організовуватися лише під час здобуття профільної середньої освіти професійного спрямування, що забезпечують заклади професійної (професійно-технічної) освіти. Заклади освіти можуть створювати внутрішні структурні підрозділи, що забезпечують організацію здобуття освіти за дистанційною формою (центри дистанційного навчання тощо). Заклади освіти організовують здобуття освіти за заочною формою незалежно від місця проживання здобувачів освіти. Для здобувачів освіти, які навчаються у 10-11(12) класах за вечірньою формою і мають достатній або високий рівні результатів навчання, тривалість здобуття освіти може бути скорочена (шляхом прискорення опанування ними змісту навчальних предметів за рівень профільної освіти). Разом з тим, застосування мережевої форми здобуття освіти може поєднуватись із очною, заочною та дистанційною формами.

Пояснюємо різницю між формами освіти та як скласти заяву про зміну форми навчання. Здобуття освіти за мережевою формою може організовуватися для класів (груп) та окремих здобувачів освіти з метою забезпечення їх індивідуальної освітньої траєкторії. Оплата праці педагогічних працівників, які забезпечують здобуття освіти за інституційною та дуальною формами, здійснюється відповідно до законодавства у сфері освіти.

За необхідності здобувач освіти складає академічну різницю за графіком, затвердженим наказом керівника закладу освіти. Врахуйте, що очна форма потребує регулярного відвідування занять та дотримання графіку. Тому її навряд чи вийде поєднувати з іншою діяльністю.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *